Sunday, June 23, 2013

Berubat Dengan Makanan Sunnah

Teks : Iryani Ahmad

Perasan tak tajuk blog saya sudah bertukar kepada Berubat dengan Makanan Sunnah? InsyaAllah penulisan kali ini adalah usahasama bersama penulis popular tak lain tak bukan Puan Masayu Ahmad.


Saya akan mula fokus kepada tajuk Berubat dengan Makanan Sunnah. Apakah makanan sunnah? Pertama sekali mari kita lihat definisi makanan. Dalam kamus Dewan, maksud makanan ada sembilan makna. Maksud makanan menurut kamu Dewan adalah memamah serta menelan makanan, mengunyah sesuatu.

Mari kita lihat pula makna sunnah secara lebih terperinci. Menurut Ustazah Fatimah Syarha, bukan sahaja kita perlu tahu secara tepat, tetapi perlu faham secara jelas.

Sunnah di sisi Fiqh adalah sesuatu perbuatan yang sekiranya dibuat mendapat pahala, sekiranya ditinggalkan tidak berdosa, atau pendek kata ia digalakkan. 

Sunnah di sisi ahli hadis lebih luas maksudnya meliputi kata-kata Nabi, perbuatan Nabi, persetujuan Nabi (Taqrir) dan sifat Nabi daripada sudut fizikal dan akhlak.

Sunnah di sisi para ahli usul pula dihadkan kepada kata-kata Nabi, perbuatan Nabi dan persetujuan Nabi (Taqrir)  kerana ia mempunyai kesan hukum.

Antara makanan sunnah gaya Nabi S.A.W adalah seperti berikut :

1. Air zam-zam
2. Habbatusauda
3. Tamar
4. Cuka kurma
5. Madu
6. Susu kambing
7. Kismis
8. Badam
9. Cuka Epal
10. Minyak Zaitun
11. Delima
12. Makanan halal dan berkat

Rasulullah S.A.W pernah menyuruh pesakit yang datang menemui baginda untuk mendapatkan rawatan dengan makan madu. Menurut Kitab at-Tibb, no . hadith 5252, 

Sabda Rasulullah S.A.W yang diriwayatkan oleh Abu Sa'id al-Khudri R.A :

" Bahawasanya seorang lelaki telah mendatangi Rasulullah S.A.W dan berkata : " Saudaraku mengadu sakit di dalam perutnya". Sabda Rasulullah S.A.W : " Beri dia minum madu". Kemudian lelaki itu datang kali kedua ( mengadu benda yang sama). Sabda Rasulullah S.A.W : " Beri dia minum madu". Kemudian lelaki itu datang kali ketiga. Sabda Rasulullah S.A.W : " Beri dia minum madu". Kemudian datang untuk kali seterusnya dan berkata " aku telah melakukan itu", sabda Rasulullah S.A.W : " Telah benar apa yang dikatakan oleh Allah S.W.T, dan telah dusta perut saudara kamu itu, berilah dia minum madu." Maka diberikan lagi lelaki itu minum madu, maka dia pun sembuh. - Hadith riwayat al-Bukhari


Post a Comment