Wednesday, June 26, 2013

Ibu Beranak Tujuh

Teks : Iryani Ahmad

Semalam saya bertemu dengan seorang insan hebat. Beliau seorang muslimah bergelar surirumah sepenuh masa dan ibu kepada 7 orang anak. Pada masa yang sama beliau mengasuh 8 orang anak jiran. Salah seorang daripadanya adalah anak susuannya. Bagaimanakah beliau menguruskan anak-anaknya dan anak-anak yang beliau jaga serta menyusukan 2 orang anak serentak. MasyaAllah! Hati saya tak sabar mahu bertanyakan macam-macam. Persekitaran rumahnya juga sangat bersih dan teratur. Keadaan anak-anak juga bersih dan kelihatan si kakak sedang mengajar adik-adiknya membuat kerja sekolah.

Tak sabar rasanya mahu dikongsikan kisah inspirasi itu di sini.

Di bandar besar seperti ini, tak ramai ibu bapa yang mempunyai ramai anak sehingga 7 orang. Lebih ramai ibu bapa yang memilih untuk mempunyai sedikit anak atas faktor kos kewangan yang tinggi apabila tinggal di bandar-bandar besar. Cukupkah dengan suami seorang yang bekerja?

Jawapan yang saya temui hampir sama dengan nasihat yang diberikan oleh jutawan muslim tempoh hari. Berani berniaga!

Wah, boleh berniaga lagi ibu beranak tujuh tadi? Pada waktu bila beliau berniaga sedangkan di rumah sudah kelam kabut dengan urusan anak-anak dan anak-anak asuhan yang sangat ramai tu. Beliau mengatakan, sebagai ibu kita harus mengorbankan sebahagian masa rehat yang Allah berikan dan dalam masa yang sama mesti cukup tidur supaya kekal bertenaga sepanjang hari.

InsyaAllah, saya akan coretkan lagi sambungan ceritanya. Saya sarankan bagi sesiapa yang ingin berpendapatan dari rumah boleh mula dengan penulisan blog bagi memperkenalkan diri , produk dan perkhidmatan dan ia lebih mesra dengan pembaca. untuk yang tiada asas boleh masuk kelas belajar online asas blog dan penulisan. Di sini ada pencerahan kepada kebelenguan.Promosi bulan Jun


kini RM100 sahaja untuk 3 buku

atau

RM130 (kelas asas blog dan penulisan) + RM75 (2 buah buku rujukan)
kini rm130 sahaja (2 buah buku rujukan jadi percuma)

atau

rm75 sahajan untuk dapatkan 2 buah ebook rujukan tanpa masuk kelas


Post a Comment