Wednesday, June 26, 2013

Kehebatan Makanan Sunnah

Teks : Iryani Ahmad

Peluang dapat menjadi seorang surirumah adalah nikmat paling indah yang diberikan Allah kepada saya. Nikmat kerana semua urusan keluarga dan rumah dapat saya buat dengan tangan sendiri terutama bab memasak. Saya sangat yakin dengan memasak sendiri di rumah, saya dapat memastikan kesihatan seluruh ahli keluarga berada pada tahap maksimum.

Menurut buku " Menerokai Kegemilangan Saintis Islam", Islam sangat mengambil berat akan pemakanan penganutnya kerana amalan pemakanan berkait rapat dengan kesihatan.

" Menurut pandangan sains, makanan yang diambil oleh Nabi kesayangan kita, Nabi Muhammad S.A.W adalah baik untuk kesihatan dan mencerdaskan minda. Oleh itu tidak hairanlah jika saintis-saintis Islam mengamalkan cara pemakanan baginda S.A.W sebagai amalan pemakanan mereka".

Saintis Islam yang sangat hebat itu pun meniru cara makan Nabi S.A.W. Mengapa kita tak mahu tiru cara Nabi makan? Mahu ikut cara makan siapa lagi?  Adakah dibolehkan makan sahaja semua makanan yang sedap di depan mata?

Kehebatan saintis Islam diakui sendiri oleh saintis Barat. Menurut Mat Rofa Ismail dalam bukunya yang bertajuk " Falsafah Sains : Pendekatan Kualitatif ",seorang sarjana Barat iaitu Philip Hitti mengakui bahawa Renaisans Eropah tak mungkin wujud tanpa sumbangan sains Islam. Apakah rahsia kehebatan saintis Islam? Hakikatnya, makanan yang halal, berkualiti, baik dan berkat merupakan rahsia kehebatan mereka. Subhanallah!

Apa yang Nabi kita makan bukanlah kebetulan makanan itu berada di depan mata baginda S.A.W. Semuanya mempunyai hikmah oleh Allah supaya diikuti oleh kita. Tiru cara Nabi makan supaya badan seluruh ahli keluarga sihat, insyaAllah seperti Nabi juga. 

Post a Comment