Wednesday, June 26, 2013

Khasiat Kurma

Teks : Iryani Ahmad

Nabi kesayangan kita, Nabi Muhammad S.A.W sangat mementingkan kualiti dan khasiat makanan yang dimakan. Baginda memakan kurma, sayur-sayuran dan buah-buahan. Dalam penulisan kali ini, saya akan kongsikan tentang khasiat kurma dari beberapa buah buku yang saya baca melalui penulisan santai.




  1. Kurma adalah sejenis tumbuhan palma yang berbuah.
  2. Istimewanya buah kurma boleh dimakan dalam keadaan masak atau yang masih mentah. 
  3. Buahnya yang tak berbau menyebabkan tiada haiwan yang cuba makan atau merosakkannya.
  4. Buah kurma kaya dengan kalium dan dapat mengurangkan risiko serangan angin ahmar.
  5. Makan buah kurma boleh menyebabkan denyutan jantung teratur dan darah menjadi stabil.
  6. Kurma adalah makanan yang paling cepat diproses sebagai bekalan tenaga.
  7. Gula semulajadi yang terkandung dalam kurma jauh lebih baik daripada gula pasir.
  8. Serat dalamkurma sangat halus sehingga tak mencederakan perut.
  9. Kurma juga memberikan tenaga tambahan untuk mereka yang mahu melakukan senaman atau kerja keras.
  10. Pokok kurma sangat istimewa kerana ia disenyawakan oleh tangan manusia.
Post a Comment