Thursday, August 22, 2013

Kecil Tapi Penting - Lenguh Kaki

Teks : Iryani Ahmad

Kecil tetapi penting. Begitulah tajuk nota yang saya tulis kira-kira 10 tahun lepas. Catatan tazkirah yang pertama kali saya tulis. Tarikhnya pada 7 Jun 2003. Pertama kali masuk ke sebuah sekolah yang hebat dan berjumpa rakan-rakan yang hebat, mempunyai guru-guru yang hebat serta mempunyai alumni yang hebat, Subhanallah.

Tak pernah terfikir untuk memasuki ke sekolah hebat ini dan tak tahu pun kewujudannya. Kolot betul saya kan. 2 minggu sebelum menerima tawaran ke sekolah tersebut, rakan baik saya ada menghubungi supaya mendoakan beliau diterima masuk ke sekolah hebat tersebut. Saya ini baru pertama kali mendengar tentang sekolah tersebut lalu mendoakannya seikhlas hati. Beliau yakin dapat masuk ke sana kerana mendapat keputusan cemerlang 9A dalam PMR. Saya juga sangat yakin beliau diterima masuk kerana beliau semangnya pelajar yang pintar.

Allah. Terkejut saya ketika menerima surat tawaran tersebut. Saya merasakan sangat tidak layak berbanding rakan baik saya yang pintar tadi. Saya pergi juga dengan diiringi nasihat bonda sekiranya tidak pergi maka masa depan saya akan gelap. Aduhai, gementar sungguh jika difikirkan kembali apatah lagi iainya keluar dari mulut seorang ibu.

Berbalik kepada catatan ringkas tadi, masalah sebenarnya berpunca daripada masalah kecil. Sebagai seorang isteri dan ibu banyak sekali masalah kecil yang berlaku saban hari. Mungkin ada diantaranya sangat remeh temeh. Contohnya lenguh-lenguh kaki. Apalah sangat lenguh kaki pada orang muda. Sapu sahaja minyak angin tentu hilang dan lega. Lenguh kaki salah satu contoh masalah kecil yang selalu dipandang remeh. Hal ini mungkin juga akibat daripada amalan berpantang selepas melahirkan anak yang tak dipatuhi. Boleh sahaja sebab kegemaran suka minum air sejuk atau tidak memakai stokin ketika tidur. Kurang rehat dan pemakaian kasut tumit tinggi yang kurang sesuai juga akan menyumbang kepada sebab lenguh kaki.

Kaki yang sihat sangat penting sebenarnya untuk ibu muda. Selalu bergerak ke sana mari dan kendong pula anak kecil di sisi. Di dapur sedang menanak nasi dan asam pedas ikan pari. Sementara di dalam oven pula sedang membakar kek coklat moist tempahan jiran-jiran. Di dalam peti ais pula beberapa kek sedang menanti untuk dihias. Ruang tamu masih bersepah dengan longgokan baju kering dan mainan anak padahal lagi 10 minit ada sahabat lama mahu bertandang beraya di rumah. Tilam di dalam bilik masih berbau hancing perbuatan mengompol anak sulung. Aduhai, mana satu yang paling penting yang perlu dilakukan ya?

Di sinilah peranan kaki yang sihat dan tak lenguh memainkan peranan. Cuba kalau kaki sudah lenguh dan penat. Rumah pula seperti kapal karam. Suami keletihan tertidur baru pulang bekerja shift malam. Si ibu muda ini mungkin boleh bertukar menjadi raksasa hijau akibat tekanan seperti di atas. Haha

Jangan ambil mudah pada objek kecil seperti jintan hitam. Jika dipandang sekali nampak seperti habuk. Pandang 2 kali nampak seperti biji bijan tetapi berwarna hitam. Inilah anugerah ciptaan Allah yang sangat bernilai untuk manusia. Banyak kaum ibu dan isteri tidak tahu tentang kepentingan biji jintan hitam atau habatussauda pada kesihatan. 

Boleh baca lagi kepentingan dan khasiat biji jintan hitam ini di sini. Khasiat Habatussauda.

# Mulakan langkah pertama dengan menyediakan tapak di alam maya sebagai langkah memulakan perniagaan ,mendapatkan pelanggan atau juga langkah pertama dalam menyampaikan ilmu dengan :

1) sertai kelas asas blog dan penulisan (untuk menulis bebas)
2) sertai kelas asas blog dan fan page (untuk melebarkan sayap perniagaan di alam maya)
untuk sertai, boleh masuk ke sini :


atau emailkan ke : pn.iryani@gmail.com

Post a Comment