Monday, August 19, 2013

Khasiat Minyak Zaitun

Teks : Iryani Ahmad
Gambar : Google

Assalamualaikum buat semua pembaca yang dirahmati Allah.  

Teringat dahulu semasa kecil-kecil saya pernah bertanyakan pada bonda akan maksud zaiton. Beliau memberitahu ia adalah nama sejenis buah. Teringin sekali untuk merasai keenakan buah zaitun itu, tapi sayang sekali ia tidak tumbuh di sini.Zaitun adalah sejenis buah yang sangat berkhasiat untuk kita sepertimana yang disebutkan 7 kali dalam Al-Quran. Apabila diperah ia akan menghasilkan minyak yang boleh dimakan terus. Minyak zaitun sangat kaya dengan kadar zat antioksida dan kadar masam lemaknya.

Ia memberi maksud minyak zaitun memberikan perlindungan daripada penyakit jantung dengan mengawal jumlah kolesterol tidak baik, iaitu LDL. Selain itu, kolesterol baik, iaitu HDL turut mampu ditingkatkan.

Tips ketika membeli minyak zaitun, pilih minyak zaitun jenis ekstra virgin. Ia adalah sejenis pati buah yang diambil secara mekanikal daripada buah zaitun. Ketika proses pengambilan, tiada bahan kimia yang digunakan.

Viktoria Hassouna, telah menerangkan tentang kajian khasiat minyak zaitun dalam bukunya yang bertajuk Virgin Olive Oil :


  1. Buah zaitun yang terbaik ditentukan daripada bentuk, saiz dan kandungan minyak yang diperoleh.
  2. Menurunkan faktor pencetus kanser payudara kerana kehadiran phytonutrient dalam minyak zaitun.
  3. Minyak zaitun dapat menurunkan tahap kolesterol dalam darah yang mengakibatkan sakit jantung.
  4. Minyak zaitun kaya dengan antoiksidan, vitamin E dan mengurangkan risiko kanser.
  5. Di antara minyak tumbuhan lain, minyak zaitun paling tinggi kandungan lemak mono tak tepu, monounsaturated (tak teroksida dalam badan) dan paling rendah kandungan lemak poli tak tepu,polyinsaturated  (tidak teroksida).
  6. Minyak zaitun dapat menurunkan kadar tekanan darah tinggi tinggi.
  7. Ubat mujarab untuk pesakit kencing manis (diabetis) kerana minyak zaitun mampu mengawal kandungan gula dalam darah dan meningkatkan kadungan insulin.
  8. Walaupun minyak zaitun tinggi kolesterol (baik), ia membantu dalam menurunkan risiko obesiti.
  9. Pengambilan minyak zaitun yang tinggi dalam diet harian dapat membantu meningkatkan kandungan mineral dan kalsium dalam tulang. Penting peranan minyak zaitun untuk pesakit osteoporosis atau mencegah penyakit ini.
  10. Kajian terkini telah membuktikan minyak zaitun dapat mencegah penyakit strok dan rheumatiod arthritis. Sumber di sini.

==================================================

Beli minyak zaitun di sini# Mulakan langkah pertama dengan menyediakan tapak di alam maya sebagai langkah memulakan perniagaan ,mendapatkan pelanggan atau juga langkah pertama dalam menyampaikan ilmu dengan :

1) sertai kelas asas blog dan penulisan (untuk menulis bebas)
2) sertai kelas asas blog dan fan page (untuk melebarkan sayap perniagaan di alam maya)
untuk sertai, boleh masuk ke sini :


atau emailkan ke : pn.iryani@gmail.comPost a Comment