Tuesday, September 24, 2013

Set Berpantang Manakah Paling Bagus?

Teks : Iryani Ahmad
Gambar : Google

Seorang sahabat saya memberitahu, kajian menunjukkan orang Melayu paling banyak menghabiskan duitnya unutuk membeli set berpantang. Saya terkejut, mengapa beliau guna perkataan " menghabiskan duit"? Bukan ke sepatutnya set berpantang ni memang barang keperluan yang sangat penting lepas bersalin?Lepas puas saya berfikir dengan akal saya yang cetek ini, semua orang bersalin akan fikir ia benda wajib yang mesti ada. Lalu muncullah pelbagai jenis produk set berpantang. Muncul bagai cendawan tumbuh selepas hujan. Pelanggan yang rasa terpaksa membeli semua ini. Penjual pula senang hati.

Kebaikan Kurma Pada Wanita Selepas Bersalin, Nifas & Menyusu

Saya akan mengaitkan hubungan antara makanan sunnah dengan ibu yang dalam berpantang. 

Kurma memberi banyak kebaikan pada manusia dari segi kesihatan dan kerohanian. Di dalam Al-Quran, perkataan kurma disebut sebanyak 24 kali. Tidak boleh tidak, jelas menunjukkan khasiat yang terdapat dalam kurma sangat memberi manfaat pada wanita yang baru bersalin.

Di dalam buah kurma, terdapat sejenis hormon yang hampir sama dengan hormon di dalam badan wanita iaitu hormon oksitoksin. Proses bersalin bermula apabila hormon oksitoksin bergabung dengan reseptor lalu menghasilkan ombak kontraksi yang teratur. Hal ini menyebabkan pintu rahim menjadi semakin luas dan bayi dilahirkan.Selepas bersalin, hormon oksitoksin berperanan mengecutkan rahim dan mengeluarkan uri serta darah. Otot-otot rahim akan sentiasa mengecut dan meregang hingga berhentinya pendarahan secara bertahap. 

Selain itu, urat darah bernama vena yang berada di kawasan payudara juga akan saling mengecut dan meregang untuk penghasilan susu ibu. Sangat besar kebaikan hormon oksitoksin yang terdapat di dalam kurma hingga tercetusnya perasaan tenang dan penuh dengan kasih sayang. Perasaan ini muncul dengan semulajadi dan bukan dibuat-buat. Subhanllah. 

Selain itu, kurma juga mempunyai sejenis hormon yang hampir sama unsur dan fungsinya dengan hormon estrogen. Di antara fungsi ini adalah untuk tulang, rahim, kulit dan payudara. Subhanallah. Hal ini bermakna, ibu yang keletihan selepas bersalin akan cepat sembuh jika memakan kurma kerana khasiat yang terdapat di dalam kurma sahaja mampu membaik pulih struktur badan si ibu. Maha Suci Allah, pengalaman ini sangat benar kerana saya sudah merasainya sendiri selepas bersalinkan anak yang kedua.

Selain daripada khasiat di atas, kurma juga mempunyai manfaat lain seperti :

  1. Mengubati lesu, letih dan anemia
  2. Melancarkan saluran kencing
  3. Memelihara mata dari rabun
  4. Mencegah strok
  5. Menambah berat badan anak
  6. Mententeramkan perasaan
  7. Melambatkan proses penuaan
  8. Menyihatkan kulit
  9. Mengatasi buasir
  10. Membantu pertumbuhan tulang
Kurma memang sejenis makanan yang paling istimewa berbanding makanan lain. Rasulullah S.A.W juga turut pernah menggunakan perbandingan antara kurma dengan manusia :

“Sesungguhnya permisalan mukmin seperti pohon kurma. Tidaklah kamu mengambil sesuatu darinya, niscaya bermanfaat bagimu.” (HR. ath Thabrani dalam Mu’jamul Kabir, 12/ no.13514 dan Al Hafidz Ibnu Hajar menyatakan: “Sanadnya shahih).

Wallahua'lam.

Rujukan : penulisan Bapak Dosen di Unimus
http://danusiri.dosen.unimus.ac.id/

Selepas ini, saya mahu berpantang menggunakan produk makanan sunnah sahaja. Kerana melalui pengalaman saya, set berpantang semasa melahirkan kedua-dua anak masih ada lagi sampai sekarang! Sudahnya saya berikan sahaja pada saudara-mara lain yang sedang berpantang.

Set Berpantang Menggunakan Makanan Sunnah

Berharga RM96 sahaja.

Kelebihan dan kebaikan produk terutama tentang kurma boleh baca lanjut seperti di atas.

Berminat, SMS sekarang di 019-7174760

DAN

Bayar di sini 

Mula belajar membina blog

Saya ingin membantu ramai orang untuk membina asas blog sebagai platform asas dalam perniagaan di internet yang mudah dan mesra pengguna. Untuk yang benar-benar berminat untuk menyertai kelas ini, hubungi saya Iryani Ahmad dengan tinggalkan pesanan di inbox. 

Untuk makluman, sesiapa sahaja boleh menyertai kelas ini tidak kira yang sedang bekerja atau yang tidak bekerja. Suri rumah mahupun kaum lelaki, semuanya berpeluang menyertai kelas ini. Untuk keterangan lanjut mengenai kelas boleh lihat di sini

Post a Comment