Wednesday, October 2, 2013

Ubat Batuk menggunakan Makanan Sunnah

Teks : Iryani Ahmad
Gambar : Google

Bismillahirrahmanirrahim
Segala puji bagi Allah yang telah kurniakan nikmat kesihatan kepada kedua-dua anakanda. Anak saya yang pertama, sudah berumur 3 tahun 3 bulan dan yang kedua, Hassan sudah berumur 1 tahun 8 bulan.


Mereka berdua juga belum pernah makan walau sedikit pun ubat batuk. Semasa batuk, batuknya juga tidak lama. Hanya 3 hari sahaja. Saya membuat sendiri remedi menggunakan makanan sunnah seperti kurma. Baca lanjut tentang khasiat kurma di sini. Khasiat Kurma. 

Bahan-bahan yang diperlukan adalah 7 biji kurma, kayu manis dan sedikit madu. Rebuskan 7 biji kurma yang telah dibuang biji bersama sebatang kayu manis. Renehkan sehingga air menggelegak hingga warna air bertukar warna keruh. Biarkan sehingga air sejuk pada suhu bilik. Boleh tambahkan sedikit madu.

Bagi anak minum selalu. Kadang-kadang, saya tambahkan buah-buahan lain seperti epal atau buah pear bagi menambahkan sumber vitamin di dalamnya. InsyaAllah, memang cepat baik. 


jika anak masih menyusu secara eksklusif atau di bawah usia 6 bulan, mama sahaja yang minumkan.


Remedi ini juga saya telah gunakan pada suami jika beliau batuk. Alhamdulillah, beliau juga sudah tak pergi lagi ke klinik apabila batuk. Cukup hanya meminta saya ke dapur bagi menyediakan 'penawarnya'


* Penting bagi ibu-ibu yang masih meneruskan penyusuan eksklusif supaya tidak makan sebarang makanan berproses dan GULA! Big NO NO NO to SUGAR. Bertahan ye minum air tanpa gula hatta gula perang sekalipun. Air sejuk dan air berais pun katakan tidak semasa anak selsema atau batuk. Apatah lagi aiskrim.

Disclamer/ penafian : Lain padang, lain belalang. Lain orang, lain pengalaman.
Post a Comment