Monday, December 16, 2013

Oh Bersalin!

Teks : Iryani Ahmad
Gambar : Google


 ia penting supaya semua isteri tidak lagi berasa trauma untuk melalui detik kelahiran yang mencemaskan. Malah berasa ia adalah pengalaman yang paling indah lagi menyeronokkan sepanjang akhir hayat kita. Cuba bayangkan setiap tahun pada setiap kali kelahiran anak, kita akan bercerita pada anak tentang detik paling indah semasa mahu melahirkannya. Ia adalah kenangan terindah antara ibu dan anak sepanjang hidup mereka.

Pelbagai perasaan gundah gulana semasa mahu bersalinkan anak pertama. Pelbagai perasaan takut dan cemas yang menghantui. Banyak persoalan timbul. Saya selalu tertanya-tanya adakah mesti melalui proses yang amat menyakitkan hanya semata-mata mahu melahirkan cahaya mata yang ditunggu-tunggu selama ini? Fakta atau mitos, kenyataan bahawa konsep bersalin itu adalah menyakitkan. Perkataan seperti " bersalin kat mana-mana, sakitnya tetap sama" sentiasa menerjah fikiran.

Tubuh badan wanita yang Allah ciptakan adalah yang paling sempurna. Semasa bersalin, hanya dua otot sahaja yang bekerja keras di rahim. Adakah ianya tak berfungsi dengan baik hingga terpaksa melalui kesakitan melampau? Bagaimana haiwan mamalia lain seperti kucing, tikus, gajah, lembu, kambing dan lain-lain boleh bersalinkan anak-anaknya dengan begitu mudah dan senang? Sementara, kita manusia sebagai ciptaan Allah SWT yang paling kompleks dan sempurna dikehendaki merasai derita ketika mahu bersalinkan bayi. Bagaimana pula ibu-ibu pada zaman dahulu boleh mempunyai anak yang sangat ramai dan hanya bersalin di rumah sahaja?

Sifat Allah SWT Yang Maha Penyayang dan menjadikan rahim wanita yang penuh kasih sayang untuk mengandungkan bayi selama 9 bulan. Allah SWT telah memberikan nikmat berkasih-sayang sesama suami isteri lalu mencambahkan benih suami ke dalam rahim wanita. Apabila tibanya waktu melahirkan, hanya isteri yang mengalami kesakitan melampau untuk melahirkan anak. Ada sesetengah isteri yang saya sendiri pernah jumpa merasakan ia agak tidak adil untuk dirinya. Kemudian, menyuruh suaminya menjaga dan mengasuh anaknya kerana pada pendapatnya dia sudah penat-penat mengandung dan melahirkan. Kini, urusan suaminya pula menguruskan anak itu hingga dewasa.Semua ahli keluarga perempuan yang pernah melahirkan anak menasihati saya, lain orang lain pengalaman bersalinnya. Lain anak lain pula proses bersalinnya. Kalau begitu saya katakan sangat bertuahlah wanita yang dapat melahirkan anaknya dengan sangat senang, sakitnya pula tidak lama. 

Akhirnya, hal ini telah mendorong saya supaya pergi mendalami tentang hal ini secara berguru. Kursus kelahiran Hypnobirthing kami belajar selama 8 minggu. Pelbagai buku rujukan telah dibeli dan dibuat ulangkaji bersama untuk memahami konsep bersalin. Saya merasakan akan melalui peperiksaan akhir yang sangat penting iaitu dapat mengaplikasikan kelahiran di akhir kehamilan.

Pengalaman sendiri selepas melahirkan anak kedua secara semulajadi, saya rasakan seronok dan teruja sangat akan proses ini. Tidak terasa sebarang kesakitan pada mana-mana anggota badan. Paling seronok apabila disahkan koyakan yang sangat kecil. Tidak perlu dijahit. Maka, tempoh berpantang adalah saat paling gumbira. Badan sihat dan boleh meluangkan masa menyesuaikan diri dengan bayi comel. Pada tempoh berpantang sempat melatih anak sulung (pada waktu itu 1 tahun 7 bulan) supaya potty-training.

Walaupun begitu, saya tetap meneruskan resam berpantang secara tradisional seperti berurut, bertangas, berbengkung, bertungku dan bersauna. Dari sudut positif bahawa amalan berpantang sebenarnya tempoh untuk kita memanjakan diri dan berehat sebentar sebelum meneruskan rutin harian yang super sibuk sebagai ibu.

RM30 untuk 2 ebook!

Panduan lengkap dalam Ebook "Panduan 44 Hari Pantang Tradisional & Moden". Bakal terbit pada 1.1.2014. Buku dalam bentuk ebook ini merupakan satu koleksi garis panduan tentang pengurusan dan penjagaan selepas bersalin. Emosi yang baik selepas bersalin alami yang menyeronokkan akan diteruskan pula kepada fasa berpantang yang menggumbirakan.

Istimewanya hanya berharga RM30, bukan dapat satu tapi dua! Boleh dapatkan harga pre-order sebelum 1.1.2014. 

Hanya RM30 sahaja. Tempahan juga boleh dibuat di sini. http://iryaniahmad.blogspot.com/p/borang-tempahan.html

****************************************************************

Berita gembira buat para usahawan kerana sekarang sudah dibuat Kelas Akaun Bisnes Kecil buat WAHM SOHO secara 100% online atau offline. Keterangan tentang kelas ini boleh baca lanjut pada link ini

***************************************************************

Khas untuk mereka di sekitar Putrajaya, Cyberjaya, Puchong, Sri Kembangan dan kawasan berhampiran.

Bagi yang mahu ikut serta kelas asas blog mula bisnes, kelas akan diadakan mulai bulan ini pada setiap hari Sabtu & Ahad.
Masa : 2.00-5.00 ptg (3 jam)
Hanya 3 orang untuk satu sesi.

PM saya  Iryani Ahmad untuk keterangan lanjut.


****************************************************************" Semoga bermanfaat "