Friday, March 7, 2014

Potty Training - Latihan ke Tandas Anak Bawah 2 Tahun

Teks : Iryani Ahmad
Gambar : Google


Entri terperam sekian lama. Menjawab persoalan Ummu Muhammad & Abu Muhammad semasa kami berziarah ke Bayt Al Iman pada akhir tahun lepas.


Bolehkah bayi di bawah 2 tahun dilatih supaya membuang air di tandas. InsyaAllah boleh. Antara yang berjaya adalah Tuan Pengetua Baitul Qanaah. Beliau telah melatih bayi lelakinya semasa berumur setahun tujuh bulan. Malah, ibu mentuanya juga telah berjaya membebaskan lampin buat puteri kesayangan 26 tahun yang lalu semasa berumur 15 bulan. Semuanya dengan izin Allah!Mangkuk latihan ke tandas :)Antara tips penting yang boleh dikongsikan adalah : 1. Wujud rasa terpaksa untuk melatih anak ke tandas semata-mata mahu menjimatkan lampin atau pampers. 
 2. Cloth diapers kepunyaan abang kena diturunkan dengan kadar segera kepada adik yang baru lahir.
 3. Langkah pertama, pakaikan cloth diaper tanpa insert. Apabila sudah 'basah', si comel pasti akan rasa tak selesa. Terus bawa ke tandas untuk cebok.
 4. Ulang langkah tersebut banyak kali sampai anak faham, kalau dia 'basah' mesti pergi tandas. :)
 5. Latihan ke tandas ini untuk buang air kecil dulu. Bawa anak ke tandas setiap 1 jam. Tanyakan samada dia nak buang air tak. Sambil-sambil tu bunyikan suara sshhhyyyy...shhhyyyy... :)
 6. Perkara biasalah kalau 'terlepas' di merata-rata tempat. Sabarrrrr..... Sediakan baldi, mop dan kain lap seawal pagi. Senaman buat para ibu. Bila lagi kan?
 7. Jangan sesekali marahkan anak kalau dia terkencing di merata-rata tempat. Hal ini akan melemahkan semangatnya. Sebaliknya, hanya katakan perkara yang betul iaitu " Fatih buang air kat tandas ye. Katil tempat nak tidur." T__T
 8. Akibat selalu dipesan dengan kata-kata yang baik, insyaAllah akhirnya anak berjaya pergi ke depan bilik air jika terasa mahu membuang air. Kata-kata orang tua terhadap anaknya adalah doa mustajab!
 9. Jika anak sudah pandai buang air di tandas, percayalah air besar juga dia akan pandai dengan sendirinya.
 10. Boleh cuba pakaikan seluar dalam pada anak. Tak perlu lagi cloth diaper atau pampers. tapi ini hanya di rumah tau.
 11. Apabila percubaan buang air besar dah berjaya, maka bolehlah ajar anak mem'buang' betul-betul di mangkuk tandas. Saya terus ajarkan Fatih di jamban cangkung. Tak mahu versi duduk mengenangkan pakcik Fatih sampai sekarang akan tahan 'beraknya' selagi tak jumpa jamban duduk pada usianya mencecah 18 tahun.  T__T
 12. Kalau nak pergi jalan-jalan, sebelum keluar rumah atau tiba sahaja di destinasi, pergi bilik air dahulu. Tanyakan tentang 'hajat' anak. 
 13. Dalam kereta, alas dengan kain atau alas plastik kalis air kalau ter......    


Selamat mencuba
Selamat berpesta alkahfi
Salam selawat atas Nabi S.A.W

*p/s : Belajar bisnes melalui teknik blog secara LIVE dengan saya di Putrajaya. Bisnes jalan, tanpa perlu keluar rumah hari-hari.  Hubungi di 019-7174760.               
Post a Comment