Thursday, January 5, 2017

Apa yang Suami Perlu Lakukan Semasa Isteri Sedang Bersalin?

Oleh : Iryani Ahmad

Menanti kelahiran bayi adalah saat yang paling mendebarkan bagi kaum bapa. Lebih-lebih lagi menantikan kelahiran anak pertama. Kadang-kadang, kaum bapa lebih runsing daripada kaum ibu. Apa yang perlu dilakukan semasa isteri tersayang sedang berjuang melahirkan zuriatnya? Sebagai seorang suami, kita tidak perlu runsing kerana ia hanya mengusutkan keadaan. Ada beberapa perkara yang perlu dilakukan oleh si suami untuk mengatasinya. Antaranya ialah :

1.    Persediaan Peralatan Bayi

Tidak usah membeli banyak. Cukup sekadar membeli keperluan penting seperti lampin, sepasang dua pakaian bayi, beberapa pasang sarung tangan dan sarung kaki, tuala kecil dan minyak urutan bayi.
Barang-barang lain seperti kerusi tolak bayi, katil bayi dan alat permainan boleh dibeli selepas bayi dilahirkan. Pelbagai kemungkinan boleh berlaku di luar jangkaan. Bersedia sekadar bersederhana.

Memastikan beg yang mengandungi keperluan ibu dan bayi dibawa bersama ke hospital seperti kad pengenalan ibu, buku pemeriksaan mengandung, baju ibu, kain batik, stokin, minyak panas, kurma, air selusuh dan lain-lain.

Beli ebook bersalin alami di sini http://bersalinalami.blogspot.my/
Post a Comment